Nyheter från det bolivarianska venezuela

Analyser och kommentarer om den bolivarianska revolutionen

07 november 2007

Svar på mediernas lögner om Venezuela

De senaste veckorna har Venezuela åter kommit i mediernas strålkastarljus. I ett flertal medier har förslagen till konstitutionsreformer kritiserats, genom att ge en extremt ensidig bild som enbart fokuserar på en handfull av de 69 förslag som lagts fram. Längst gick TV4:s text-tv som satte rubriken “Chávez ändrade grundlagen”, med anledning av att nationalförsamlingen hade godkänt förslagen till reformer av konstitutionen efter långdragna och ingående debatter. Den 2:a december kommer förslaget ställas under beslutande folkomröstning.

Rubriken är alltså felaktig på mer än ett sätt: dels är det inte Chávez utan nationalförsamlingen som har godkänt reformerna, och inte en enda ändring av Venezuelas konstitution kan genomföras utan folkets godkännande. Detta tillvägagångsätt är unikt i landets historia: innan Hugo Chávez kom till makten ändrades konstitutionen och sattes ur spel gång på gång, utan att folket någonsin tillfrågades om en åsikt.

När Venezuela nu förvandlats till en verklig demokrati är det naturligt att borgerligheten blir nervös över vad folket kan hitta på. Oavsett vad TV4:s journalister anser om reformerna borde man dock kunna kräva att de visar en viss journalistisk hederlighet, och inte medvetet far med osanning.

På Hands off Venezuelas hemsida ger vi vår bild av de föreslagna konstitutionsreformerna, vars huvudsakliga inriktning är en massiv utvidgning av demokratin.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida