Nyheter från det bolivarianska venezuela

Analyser och kommentarer om den bolivarianska revolutionen

07 juni 2007

Venezuela versus USA

Nedanstående är en gästbloggpost av Fredrik Andersson, vice ordförande i Ung Vänster Tranås, som driver bloggen "Rött hjärta". Venezuelanyheterbloggen står fortsatt öppen för folk som vill skriva artiklar i solidaritet med Venezuela, maila till rakovskyzamora@gmail.com!

Något av en duell utspelade sig mellan Venezuela och USA på ett OAS (Organization of American States) möte i måndags. Återigen med anledning av Venezuelas beslut att inte förlänga tv-stationen RCTV:s sändningstillstånd i landets marknät.


USA:s utrikesminister Condoleezza Rice uttryckte en önskan om att organisationen skulle utreda beslutet om RCTV med motiveringen: "When you start closing television stations because they express opposition to authorities, it is indeed a strong move against democracy".

Venezuelas motsvarighet Nicolas Maduro var av en annan åsikt: "the intervention of the United States representative constitutes an unacceptable intervention in the internal affairs of a democratic, sovereign republic." Märkbart irriterad attackerade han också USA:s arbete med mänskliga rättigheter: "The OAS would have to make a special commission in order to study the daily violation of human rights along the southern borders of the United States". [...] "How many prisoners do you have in the Guantanamo prison, we ask the government of the United States".

Rice svarade med att USA har en mediesituation som tillåter debatt och kritik mot makthavarna, för att sedan lämna mötet utan att lyssna på vad Maduro hade att säga. Att påstå att en begränsning av yttrandefriheten råder i Venezuela är absurd när en så massiv majoritet av landets media står på oppositionens sida. Detta ignorerar dock Rice, eller också bryr hon sig bara inte om att se efter. Angrepp av de här slagen från USA:s sida är endast ideologiska och grundar sig i de amerikanska planerna på en destabilisering av det bråkiga landet i söder.

Hugo Chávez omvaldes med 63 % av rösterna i december 2006 och när det är så uppenbart att folket står på revolutionens sida måste oppositionen ta hjälp utifrån (läs: USA). Detta påpekade också Maduro på OAS-mötet. Det är viktigt att nämna att de demokratiska problem som Venezuela är drabbade av, allt som oftast kommer ifrån oppositionshåll. Politiskt våld (kuppen 2002) och polisbrutalitet (polisen står ofta till höger) är kanske de tydligaste exemplen på detta.

När blev ett sändningstillstånd i marknätet en förutsättning för ett lands utövande av yttrandefrihet? I Sverige är det endast SVT och TV4 som har motsvarande tillstånd. Skillnaden är dock att utrikesminister Rice inte gormar över detta (TV3 har försökt få hit henne länge). Det är tydligt att den här formen av debatt endast uppstår när (framgångsrika) socialister är motståndare. Då ser bombhögern i Vita huset rött.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida